
Kirjan päähenkilöitä ovat venäläinen runoilija Marina Tsvetajeva ja hänen tyttärensä Ariadna. Heidän suhteensa on vaikea, ja Marina yrittää muokata Ariadnasta itsensä kaltaista taitavaa kirjoittajaa, taiteilijasielua, mutta toisaalta myös kuuliaista ja kunnioittavaa lasta. Marina suunnittelee kirjaa, jonka he kaksi kirjoittaisivat yhdessä, kirjaa jonka nimeksi tulisi Jokapäiväisen ennusmerkit. En tiedä, mikä osa tarinasta on totta, suunnitteliko Tsvetajeva oikeasti tuollaista kirjaa? Kirjahan perustuu hyvin vahvasti tositapahtumiin, mutta Pelo on varmasti keksinyt joitain asioita omasta päästään.
Jokapäiväisen elämämme kieli on kaunista, se onnistuu tekemään pienistä arkipäiväisistä asioista merkityksellisiä. Toisaalta joissain kohdin teki mieli huutaa, että sano nyt vain suoraan, äläkä kiertele ja kaartele noin paljon! Ja runokohdat olivat outoja, jotenkin tekotaiteellisia.
Ymmärrän ihan täysin, miksi Jokapäiväinen elämämme voitti Finlandian. Sitä voi erehtyä luulemaan jotenkin mullistavaksi tai erityiseksi. Tosiasiassa senkaltaisia kirjoja on maailma täynnä. Oikeastaan mikään tähän mennessä lukemistani Finlandia-ehdokkaista ei ole ollut mitenkään erikoinen. Eikö Suomessa osata kirjoittaa mitään sellaista, mitä voisi oikeasti sanoa vuosituhannen kirjaksi? Olen huolestunut.
Ei Jokapäiväinen elämämme ollut mitenkään huono, ehei. Se oli jopa hyvä. Mutta ei mahtava, ei uskomaton, ei mieletön. Suosittelen, jos haluat tutustua suomalaiseen nykykirjallisuuteen tai viimevuotisiin Finlandia-ehdokkaisiin.