lauantai 24. lokakuuta 2015

Sofi Oksanen - Norma

Sofi Oksasen uusin kirja Norma on yllättäen ensimmäinen kyseiseltä kirjailijalta lukemani kirja. Sanotaan nyt heti alkuun, että vaikken muiden teosten tasosta tiedäkään, Norma vaikutti hyvin keskitasoiselta ja oikeastaan jopa mitäänsanomattomalta kirjalta. Olen tänä vuonna lukenut monta esikoiskirjaa, jotka ovat reilusti tätä parempia. Valitettavasti - olisin kovasti halunnut pitää tästä kirjasta.

Oksanen kirjoittaa hyvin, täysin moitteettomasti. Mitään varsinaisesti negatiivista on hankala löytää. Kirja ei kuitenkaan iskenyt lainkaan. Kaikki tuntui niin lattealta ja Norma Ross, päähenkilö, aika ärsyttävältä tyypiltä.

Konsepti on eittämättä kiintoisa: Norman hiukset kasvavat metrin vuorokaudessa. Tätä oikkua Norman kampaajaäiti Anita koettaa peitellä kaikin tavoin, jottei tytärparka joutuisi Mengele-tyylisiin, epäinhimillisiin kokeisiin ja tutkimuksiin (joita siis ei nykypäivänä varmasti Suomessa tehdä). Tosin  ennakkotapauskin on: Norman "esiäiti" Eva poseerasi mallina hiustensa kanssa, ja huonostihan siinä kävi. Tosin silloin elettiin aikaa yli sata vuotta sitten, jolloin kaikki oudohko oli pelottavaa ja saatanallista.


Kirja alkaa Anitan itsemurhasta. Niin työtoverit kuin Normakin yrittävät löytää Anitan salaisuuden ennen muita. Mistä tulivat hienot ukrainalaiset hiustenpidennykset, joiden toimittajaa ei millään tunnu löytyvän? Anita on kuitenkin jättänyt tyttärelleen perinnön, joka johtaa paitsi synkkien salaisuuksien, myös Norman oman alkuperän lähteille.

Kirjaan oli yritetty ympätä liikaa kaikkea. Silti juoni junnasi paikallaan ja tuntui, ettei oikein mitään tapahtunut. Oksanen itse on sanonut, että kirjaan on tulossa jatkoa (hyvä niin, ehkä tarina etenee sitten), ensin pitää kuulemma "kirjoittaa libretto". Mielenkiintoista.

Olin siis tosiaan Suomalaisessa kirjakaupassa seuraamassa Sofin haastattelua, ja keskustelu toimi oivana alustuksena kirjan lukemiselle. Jos kirjailija on vielä tulossa teidän kaupunkiinne, menkää ihmeessä katsomaan!

Arvostelukappale.

P.S. Sain Sofin nimikirjoituksen. Nyt minulla on kokoelmassani "jo" neljä signeerausta. Vau.

4 kommenttia :

 1. Taitavaa tarinointia ja sopivasti juonet jäävät auki... Puhdistuksen jälkeen on vaikea kirjoittaa samanveroista teosta. Tämä on kansainvälinen teos ja tässä on sopivasti mystiikkaa ja sitä outoutta... ja tarinahan on fiktiota, joten tarinassa on mahdollista joutua ihmiskokeisiin. Voi kuule, et tiedäkään mitä ihmiskokeita ihan oikeasti Suomessakin tehdään, saatikka sitten eläimille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en olekaan Puhdistusta lukenut ;)

   Jotenkin odotin enemmän Oksaselta, joka sentään on maailmalla asti tunnettu kirjailija. En viitsi lähteä hypetykseen mukaan vain siksi, että kirjailija on kuuluisa tai olisi moukkamaista olla tykkäämättä. En siis yhdy mielipiteeseesi.

   Hyvä kuitenkin, että "maistui". Olisihan se sääli, jos kukaan ei tästä pitäisi.

   Poista
 2. Olen lukenut Oksaselta Stalinin lehmät, josta kyllä pidin, mutta joka oli mielestäni 100 sivua liian pitkä. Lopussa olisi ollut kovasti tiivistämisen varaa.

  Tämä kirja on kirjaston varausjonolla jollain sijalla 190, joten saa nähdä, milloin saan sen luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nuo Oksasen aiemmat kirjat, erityisesti historialliset, kuulostavat kyllä kiinnostavilta. Hyvä kuulla, että Stalinin lehmät on lukemisen arvoinen.

   Hui, mikä jono! Minä olisin ollut noin sijalla sata, mutta päätin sitten pyytää arvostelukappaleen, kun kärsivällisyys loppui kesken.

   Poista

Kommentti piristää aina! :)