lauantai 12. marraskuuta 2016

Ja Finlandia-palkinnon saa...

Aiemmassa postauksessani arvailin ehdokkaita. Yksi meni oikein, ja se on Tommi Kinnusen Lopotti - kirjailija on ehdokkaana jo toista vuotta peräkkäin.

Ehdokkaina ovat Riku Korhonen (Emme enää usko pahaan), Tommi Kinnunen (Lopotti), Emma Puikkonen (Eurooppalaiset unet), Sirpa Kähkönen (Tankkien kesä), Peter Sandström (Laudatur) sekä Jukka Viikkilä (Akvarelleja Engelin kaupungista).Tämän vuoden erikoisuutena on vahva turkulaisedustus. Kinnusen päätyminen listalle oli täysin ennalta-arvattavaa, mutta on listalla joitain yllätyksiä, esimerkiksi Emma Puikkonen. Suomenruotsalaiskiintiökin on täytetty perinteikkäästi kirjalla, josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan eikä kuitenkaan voita itse palkintoa ehdollaolostaan huolimatta.

Riku Korhosen kirja on hieman liian kaupallinen kansikuvaansakin myöten palkinnon voittamista ajatellen. Sen todennäköisyys voittaa palkinto on jonkinlainen, mutta todennäköisimmin F-pommi tippuu jonnekin muualle.

Puikkonen on hieman outo lintu: hän on aiemmin kirjoittanut oopperalibrettoja (sivumennen sanon, että tuota tointa voisin itsekin mieluusti harjoittaa). Voittajaksi voisin jopa veikata, en toki henkeni kaupalla vannoisi.

Kähkönen ei voita. Hänen kirjansa ei edusta tarpeeksi tuoretta näkökulmaa, ja nyt kun diktaattori (Baba Lybeck) on alle 50-vuotias, ovat hänen intrenssinsä varmasti jossain toisaalla kuin Kuopion vuosikymmenien takaisessa historiassa.

Viikkilästä en menisi sanomaan mitään erityisen painokasta: voi hyvinkin olla, ettei Engelistä kertova kirja herätä päätuomarin mielenkiintoa. Voisin kuvitella Lybeckin tekevän melko sovinnaisen valinnan. Toimittajana hän on ajan hermolla ja varmasti vaatii sitä myös kirjoilta. Kyse ei tietenkään ole ajankohdasta vaan kerrontatavasta.

Voittaja on Tommi Kinnunen. Aivan yksiselitteisen varmasti.

Tässä on lista omista veikkauksistani (todennäköisyysjärjestyksessä):

1. Lopotti
2. Eurooppalaiset unet
3.Akvarelleja Engelin kaupungista
4. Tankkien kesä
5. Emme enää usko pahaan
6. Laudatur

Kenen uskot voittavan?

6 kommenttia :

 1. En oikeastaan tiedä kenen uskon voittavan. Minulla on kaksi vahvaa suosikkia ehdokaslistalta, Lopotti sekä Akvarelleja Engelin kaupungista. Viimeisimmälle toivon kuitenkin hitusen enemmän voittoa, sillä se oli uskomattoman kaunis kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse lukenut mitään noista, niin en tiedä :D Minusta on todennäköistä, että Lopotti voittaa. Siitä, ansaitseeko se voiton, en osaa sanoa mitään.

   Poista
 2. No johan oli provo tämä: "Suomenruotsalaiskiintiökin on täytetty perinteikkäästi kirjalla, josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan eikä kuitenkaan voita itse palkintoa ehdollaolostaan huolimatta."

  Hyvin sä vedät(ät). :D

  VastaaPoista
 3. Minulla ei ole yhtään suosikkia tuossa joukossa. Jos olisi ihan, ihan pakko valita joku, niin sanoisin Peter Sandström, vaikka en pitänyt kirjaa hyvänä, sillä ihastuin kirjailijan aiempaan eli Valkea kuulas on upea. Myös Sinulle joka et ole täällä novellit viehättävät minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaat siis "suomenruotsalaiskiintiöläistä" :D Mielenkiintoista!

   Poista

Kommentti piristää aina! :)