perjantai 21. lokakuuta 2016

Paperi T - post-alfa

Ehdinpä jo aikaa sitten ennen tämän runokirjan, kaikkia kieliopin lakeja nimellään uhmaavan post-alfan, ilmestymistä kehua Paperi T:tä eli Henri Pulkkista viisaaksi mieheksi, mutta runokirjaa en tämän räppärin olisi koskaan arvannut julkaisevan. (Toivokaamme, ettei Cheek ole seuraava.) Älykköräppäristä runoilijaksi ei tämän miehen kohdalla kuitenkaan ole mikään valtava loikka - ovathan hänen musiikilliset hengentuotteensakin erittäin korkealentoisia. Aika ajoin tulee mieleen Rimbaud, jolla vain soi musiikki taustalla tunnelmaa luomassa.Olen aina rakastanut Paperi T:n räppejä, varsinkin riimejä. Ei-mitalliseen runoon siirtyminen vaikutti hieman siltä, että koko lyriikoiden pointti meni sitten siinä: pelkäsin tarttumapinnan vähyyttä tai tekotaiteellisuuden puolelle repsahtavaa esikoisrunokokoelmaa.

"Nää on kaikki rakkausrunoja, sä vaan luet niitä väärin", julistaa Pulkkinen kokoelman lopuksi. Rakkaus ja erityisesti sen loppuminen on ollut aina Pulkkisen suuria teemoja, joiden ympärille koko tuotanto rakentuu. Myös meille älyköille (hah haa) heitetyt kopit osuvat silloin tällöin aika tavalla palleaan. Vai mitäpä sanotte Bergman & chillistä tavallisen Netflix & chillin sijaan? Älykästä, eikö vain?

Miki Liukkosen mainitseminen sai minut kierimään lattialla oikeastaan melkeinpä vielä enemmän kuin runokokoelman löytyminen postilaatikosta. Upeaa, että joskus namedroppaillaan ihan eläviäkin runoilijoita.

"Mansplainaan sulle David Foster Wallacea" on quotelistani ykkösenä tällä hetkellä. Lauseen absurdius on viehättävää: kaikista kirjailijoista juuri Wallace, oikeasti? Miehinen näkökulma hänen tuotannossaan on näennäinen: mielestäni Wallacea ei voi "splainata" millään tavalla.

Varmaankin koko runokirjan kaunein säe on "rakennan talomme intiaanien hautausmaalle". Kuulostaa kauniilta, mutta hän, joka ymmärtää viittauksen, ymmärtää myös toisen puolen ja koko jutun ytimen.

Suosittelen kyllä, vaikket fanittaisi Pulkkista räppärinä. Runoilijana hän on tyystin erilainen, paljon rauhallisempi ja ehkä jopa kypsempi. Kosmoksen muita julkaisuja jään myös odottamaan kiinnostuneena, sillä kaikki heiltä tähän asti lukemani on ollut erinomaista.

12 kommenttia :

 1. Tätä on tullut luettua vähän jo uudestaan ekan kerran jälkeen. :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kestää kyllä lukukertoja. Kirjaa on ihana hipelöidä ihan muuten vainkin, sillä se on niin kaunis! :D

   Poista
 2. Tämä taitaa lähteä mukaani Helsingin kirjamessuilta, vaikka räppi onkin kaukana mukavuusalueeltani eivätkä runotkaan varsinaisesti oma juttuni ole. Kyllä tämä silti täytyy omistaa ja lukea! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vain koska Paperi T! :D Tuolla mentaliteetilla lienee monikin liikkeellä, sillä 1. painos on kuulemma jo myyty loppuun.

   Poista
 3. Kaikkia kieliopin lakeja uhmaava, sanopa muuta. :D Vähän sama kun joku kertoi cheekin lausuneen omegan lyhyellä o:lla, aijai. Kukahan räppäri seuraavaksi lähtee seikkailemaan klassisten kielten maailmaan...

  Paperi T saa mut tuntemaan itseni vanhaksi, kun en tunne hänen musiikkiaan. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin jo kuvitella Elastisen räppäävän latinaksi ;)

   Nyt tuli kyllä epämiellyttävä tunne siitä, että ehkä Paperi T on sittenkin teinien juttu, vaikka olen luullut sen miellyttävän eniten kolmikymppisiä (hipsteri)naisia.

   Olet muuten varmaankin se sama Puolikuu, jonka olisin voinut tavata, ellen olisi päättänyt lähteä haahuilemaan ja etsimään kirjakauppa Arkadiaa. (Ihme kyllä, löysin sen.) Ehkäpä näemme kirjamessuilla! :D

   Poista
 4. Ei se välttämättä edes ole teinien juttu, kyse voi olla omasta musiikkimaun jämähtämisestäkin. Ja kyllä, olen kyseinen henkilö. :D Olen messuilla ainakin lauantaina, joten kohtaamisilemme on vallan hyvät edellytykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme kohdanneet edellytyksistä huolimatta :< Mutta no, toivottavasti sinulla oli mukavaa! Musiikkimakuja on niin monia, että yhden artistin ignooraaminen tai hänen tuotantonsa mahtavuuden kyseenalaistaminen ei onneksi vie nuorekkaan musiikinkuuntelijan statusta! :D

   Poista
 5. Runot eivät kuulu mukavuusalueeseeni, mutta ehkä täytyy lukea tämä kirja. Lähipiirissä siitä ja ylipäätänsä Paperi T:stä on viime aikoina puhuttu niin paljon, että olen tuntenut itseni jopa ulkopuoliseksi, kun en tiedä, mistä on kyse. :D

  VastaaPoista
 6. Mitä tämä mielestäsi tarkoittaa "rakennan talomme intiaanien hautausmaalle"?
  Voisitko analysoida? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vain Anonyymi! Uskoisin Pulkkisen viittaavan runossaan lukuisiin kauhuelokuviin, joissa (useimmiten) perheenisä rakentaa talon intiaanien hautausmaalle - hyvin aikein, huonoin lopputuloksin. Vihastuneet henget hyökkäävät, raatelevat ihmisiä palasiksi jne. Esimerkiksi The Amityville Horror ja Poltergeist perustuvat tälle juonikuviolle, ja se on muodostunut jonkinlaiseksi kliseeksi elokuvissa. En tiedä, käyttääkö runoilija tätä keinoa ironisesti vai ei. Hautausmaalle rakentamisen voi ylipäänsä nähdä metaforana parisuhteiden luonteesta, mutta jos kyseessä on ironinen keino, uskoisin Pulkkisen jollain tavalla toistavan "tylsän miehen syndroomaansa", jota hän on esitellyt jo muun muassa räpissään Elokuva.

   Poista

Kommentti piristää aina! :)