lauantai 12. joulukuuta 2015

Referaatti: Aradia

Tutkija Charles G. Lelandin kokoama pakanaeepos kertoo Aradiasta, noitien palvoman jumalatar Dianan tyttärestä, jonka hän lähettää maan päälle pelastamaan köyhät ja orjuutetut - ja tietysti julistamaan noituuden ilosanomaa.

Kirjassa kerrotaan maailman synty myyteille klassiseen tapaan. Ensin luotiin Diana, joka puolestaan loi maan päälle keijut ja maahiset. Härän virtsarakosta hän loi taivaan ja hiiristä tähdet ja sateen.


Kirjassa on myös useita loitsuja ja niihin liittyviä tarinoita. Hahmot ovat jumalolentoja ja myyttisiä otuksia.

Aradia muistuttaa Raamattua yllättävän paljon. Se sekoittaa muinaisen Kreikan ja Rooman jumalia kristinuskon messiaskertomukseen. Kirjan kertomusten alkuperää voi epäillä, mutta jos tarinat olisivat todella antiikin ajoilta, saattaisivat ne paljastaa jotain tuohon aikaan vaikuttaneista pakanakulteista, joiden perintö elää yhä tänäkin päivänä mm. wiccalaisuudessa.

On hyvin mielenkiintoista, kuinka orjuuden lakkauttaminen on kirjassa selitetty jumalallisena ansiona. Aradiassa on tosin paljon muutakin kuin "aikalaiskertomuksia" ja tuon ajan ilmiöiden selittämistä. Aradia sisältää syntymyytin, tarinoita ja ohjeita noituuteen. Kirja on nykytietojen mukaan koottu monista lähteistä, ja siksi Antiikin Kreikan ja Rooman kulttuurit ovat sulautuneet siinä ikään kuin yhteen.


Lähde: Charles G. Leland: Aradia, eli Noitaevankeliumi (1899). Suom. Päivi Laakso. Salakirjat 2012

Kuvat:
Pinterest
tari-elkiotter.livejournal.com

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina! :)