torstai 25. syyskuuta 2014

Maria Turtschaninoff - Maresi

Kiitos arvostelukappaleesta, Tammi!


Olen lukenut Turtschaninoffilta aiemmin kaksi teosta, Anachén ja Arran. Tämä uusin kirja, Maresi, sijoittuu samaan maailmaan kuin edellä mainitut. Oikeastaan sitä ei edes huomaa. Periaatteessa kirjailija olisi voinut erottaa kaikki nuo maailmat ja tarinat vain jättämällä muutaman jutun kertomatta, mutta aivan mainiosti tämä näinkin käy. Kaikki nuo "tolkienilaiseen fantasiamaailmaan" (luki etuliepeessä) sijoittuvat tarinat ovat kuitenkin aivan omia kokonaisuuksiaan, eikä niitä voi siten kutsua sarjaksi.

Turtschaninoffille tyypillinen (kolmen luetun kirjan perusteella) feministinen sanoma nousi Maresissakin esiin, oikeastaan vielä vahvemmin kuin kahdessa edellisessä. Naiset, jotka ovat paenneet Punaiseen luostariin köyhää elämää ja väkivaltaisia miehiä, ovat aivan eristyksissä - ja toivottavasti myös turvassa - pienellä Menoksen saarella.

Voin sanoa, että takakansi on hirvittävän spoilaava. Sitä ei kannata lukea, jos haluaa hyvän lukukokemuksen. Periaatteessa juoni on ennalta-arvattava, mutta tämä on niitä kirjoja, jossa se ei haittaa. Kirjan kaunis, herkkä kieli ja koko maailma tekevät tehtävänsä. Juonen suoraviivaisuus ei liioin häiritse lukiessa. Kirjan loppuessa häiritsee vain yksi asia. Se, että kirja oli niin lyhyt. Ja takakansi.

Juonesta lienee turha paljastaa enempiä. Sanottakoon vain, että päähenkilö, suloinen ja neuvokas - ja ilahduttavan inhimillinen - Maresi on aivan omaa luokkaansa. Pidän siitä, että hahmoilla on selkäranka ja aatteita, joista he pitävät kiinni - ja joiden takia vähän kärsivätkin. Ylipäätään Maresia ei päästetty helpolla. Pidän siitä. Kirjan hahmot eivät kasva, jollei heitä vähän ravistele ja läpsäyttele poskelle... Silloin tällöin.

Kirjassa parasta olivat rituaalikuvaukset ja se uskonnon kaltainen olotila, joka Menoksella vallitsi. Kirja saa myös olemaan ylpeä sukupuolestaan (paitsi jos sattuu olemaan mies...), ja vaikken ole ikinä kauheasti alkuäitijutuista piitannutkaan, ne iskivät jollain tavalla tässä kirjassa. Kovaa.

Suosittelen. Kirja on ihana myös ulkonäöltään - jos tänä vuonna järjestetään Kaunein kansi -kilpailu, tulen äänestämään tätä. Ja kyllä Maresi myös vuoden parhaisiin tulee todennäköisesti yltämään.

6 kommenttia :

 1. Oli tosi lähellä, että olisin lainannut tän kirjastosta... Mutta sitten en. Pitääpä korjata asia. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitää! Mut en kyllä tiedä, onko tää ihan sun tyylinen kirja mut voithan sä kokeilla :)

   Poista
 2. Tämä oli kyllä mainio, luin itsekin juuri vastikään. Pidin paljon Maresin maailmasta ja luostarin naisista. Anaché ja Arra ovat lukulistalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps ;) Kaikissa Turtschaninoffin kirjoissa on sellaisia ihania, vahvoja naisia :)

   Poista
 3. Kuittaan käyneeni täällä! Tulin Googlen kautta, kun kirjoittelin tässä omaa arviotani Maresista. Tykkäsin kirjasta tosi paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös! :) Kiitos kommentista - kiva tietää, että on lukijoita ^^

   Poista

Kommentti piristää aina! :)