maanantai 23. tammikuuta 2017

Helsingin kirjamessut: LA & SU

Tätä voi ajatella sellaisena throwbackina, koska hei, onhan niistä messuista jo... öh, kolme kuukautta aikaa!

Messut ovat ohi, ja kaiholla muistelen sitä, kuinka näin Paperi T:n käyttävän älypuhelinta lavalla, hymyilin vaivaantuneesti vieressäni seisoneelle Juha Itkoselle ja melkein join shampanjaa kirjailijan kanssa. (Ja jotta en kehuskelisi turhalla, täytyy sanoa, että se oli todella lähellä.)

Nimekkäässä seurassa liikuttuani palasin kuitenkin tavalliseen elämään, ja vieläkin leijun pää pilvissä kokemieni ja näkemieni asioiden johdosta. Kaikessa kirjallisuudessa tuntuu olevan taikaa (varsinkin signeeratuissa opuksissa, hehe). Haluan takaisin. Nyt.Mieleenpainuvinta oli varmastikin Haluatko käsikirjoittajaksi? -keskustelu, jossa ammattimaiset- ja harrastajakäsikirjoittajat pääsivät esittämään ideoitaan. Ihanin oli suunnitelma filmatisoida Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävä. Idean esittänyt herra oli niin karismaattinen ja asiantuntevan oloinen, että olen aivan varma, että jokin hänen konsepteistaan menestyy. 

Kävin katsomassa Iida Rauman ja Selja Ahavan keskustelua siitä, kuinka paljon kirjallisuuspalkinnot vaikuttavat kirjailjan uraan. Rauma oli taas oma ihana itsensä, eipä siinä mitään! Rakkaudentunnustukset saivat tosin jäädä, myöhemmin hehkutin kuitenkin Maria Turtschaninoffille hänen kertojanlahjojaan.

Helsingin Sanomain esikoiskirjapalkinnon ehdokkaiden haastattelu oli äärimmäisen kiinnostavaa seurattavaa; terävät haastattelijat ja sanavalmiit kirjailijat tekivät vaikutuksen. Hieman hämmensi Paperi T:n ehdollaolo - hänen kirjansa on julkaistu aivan vasta, saanut valtavan mediahuomion ja on niin mainstreamia, ettei hän minusta tarvitse tai ehkä jopa ansaitse arvostettua kirjallisuuspalkintoa. Hänen kirjallinen suosionsa perustuu rap-musiikin ystävien uteliaisuuteen ja hänen persoonallisuuteensa, ei itse tekstiin. Kaiken suosion ja huomion hän kyllä ansaitsee, mutta kirjallisuuspalkintoa en ehkä antaisi ainakaan tästä esikoiskokoelmasta.

Tapasin monia, monia kirjabloggaajia, joille oli ihana saada kasvot ja ääni. Joitakin jo etukäteen tuttuja, joitakin aivan uusia tyyppejä - ja on sanottava, että ensi vuonna on pakko päästä uudelleen näkemään teitä kaikkia, kuten myös uusia ja jännittäviä kirjailijoita. 

Haluan kiittää Messukeskusta bloggaajapassista ja pressin kahvista. Kiitos.

4 kommenttia :

Kommentti piristää aina! :)