perjantai 24. maaliskuuta 2017

Kerri Maniscalco - Stalking Jack the Ripper

Puoli vuotta sitten ilmestynyt Stalking Jack the Ripper (vapaasti suomennettuna Viiltäjä-Jackia vaanimassa) on saanut suopeita arvioita niin blogeissa kuin Goodreadsissakin. Kyseisen kirjayhteisön kautta minäkin löysin tämän teoksen, ja vaikka en ollut kuullut kirjasta aiemmin, ajattelin heti, että jotain tällaista haluan ehdottomasti lukea. Heti alkuun sanon, etten todellakaan pettynyt. Rakastan tätä kirjaa.Vuosi on 1888 ja paikka Lontoo. Nuori Audrey Rose tutkii ruumiita Jonathan-setänsä laboratoriossa, vaikka sosiaalinen paine koettaakin pakottaa hänet hupakon rooliin. Jonathanin nuori ja komea oppilas Thomas on aivan yhtä innostunut ruumiinavauksista kuin Audrey Rose, ja nämä kaksi nuorta huomaavat jakavansa paitsi mielenkiinnonkohteen, myös lujan ystävyyssuhteen.

Päähenkilö Audrey Rose on mielestäni harvinaisen realistisesti rakennettu. Usein viktoriaaniset naiset esitetään kirjoissa ja elokuvissa karikatyyrimaisina siveyden sipuleina tai sitten täysin aikakauden säännöistä piittaamattomina kapinallisina. Audrey Rose on sekoitus näitä kahta: toisaalta hän käyttäytyy pääpiirteittäin juuri kuten "kunnon naisen" oletetaan käyttäytyvän, toisaalta hän on säkenöivän älykäs, tietää sen - ja kaiken lisäksi haluaa kehittää älyään.

Kirjan sankaritar on kiehtova hahmo, jota lukija ei voi kuin ihailla. Harvalla ihmisellä nykypäivänäkään on sellaista urhoollisuutta ja henkistä selkärankaa kuin Audrey Rosella. Mary Sue -vibojakaan ei jostain syystä tule, vaikka kaikki edellytykset siihen olisi.

Koska olen kaukana natiivitasoisesta englannin kielen taidosta, en osaa sanoa, ovatko Maniscalcon käyttämät sanavalinnat aina täysin sopivia tilanteeseen. Esimerkiksi sanaa "cringe" viljeltiin surutta hyvin monessa asiayhteydessä. Olen käsittänyt sen jonkinlaiseksi uudissanaksi, mitä se ei ilmeisesti olekaan.

Olipa muuten erinomaisen ihanaa löytää jotain SJtR:n kaltaista realismin täyttämästä kirjavalikoimasta. Goottilaisen pittoreski miljöö, viittaukset moniin 1800-luvun klassikkoromaaneihin (en spoilaa, mihin) ja sankarilliset hahmot tekevät tästä kirjasta puhdasverisen romantiikan edustajan.

Seuraava osa Hunting Prince Dracula ilmestyy tänä vuonna. Adlibriksestä voi näköjään tilata ensimmäistä osaa kympillä (vain!) ja jatko-osaa 17 eurolla. Aion ehdottomasti lukea jatkoa heti kirjan ilmestyttyä.

Suosittelen!

2 kommenttia :

  1. Oo! Kuulostaa tosi hyvältä! O.O Pitää lisätä (päättymättömän) lukulistan jatkoksi! ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! Tule sitten kertomaan, mitä pidit tai mistä löydän arvostelun. :)

      Poista

Kommentti piristää aina! :)