perjantai 1. heinäkuuta 2016

Nancy Springer - The Case of the Missing Marquess

Luen taas englanniksi pitkästä aikaa, ja on sanottava, että luetunymmärtämiseni on parantunut lukuisten englanninkielisillä nettisivuilla vietettyjen tuntien jälkeen. Paitsi kielitaidon kohentajana, myös kirjallisena elämyksenä Nancy Springerin The Case of the Missing Marquess on loistava. On myönnettävä, että ihan kaikkea en tajunnut, mutta suurimman osan kuitenkin. Kirjan lukeminen ei ollut ohuudestaan johtuen mikään voimainponnistus, mutta seuraavaksi hyllyssä odottaa... Apua, mikäpä muukaan kuin Rainbow Rowellin Fangirl!

Springer on luonut tunnetulle etsivälle Sherlock Holmesille pikkusiskon, Enola Holmesin. Tämä itsepäinen sankaritar elää viktoriaanisella ajalla, jolloin naisten odotettiin olevan kaikkea muuta kuin itsepäisiä. Suloinen Enola on vähintään yhtä välkky kuin veljensä, mutta sitä ei liioin arvosteta. 

Enolan äiti katoaa. Veljet Sherlock ja Mycroft matkustavat kaupungista heidän maaseutuasunnolleen, joka on aivan rappiolla - ja voi kauhistus, äiti on antanut Enolan villiintyä täysin! Tosiasiassa Enola vain lukee, eikä edes esimerkiksi karkaile.

Isoveljien aikoessa laittaa Enolan tyttökouluun hän kuitenkin karkaa etsimään äitiään. Hän pääsee samalla selvittelemään myös erään markiisittaren katoamista. Älynlahjat joutuvatkin koetukselle hänen löytäessään äitinsä jättämiä vihjeitä. Salakirjoitetut, monimerkitykselliset viestit olivat non-anglofiilille hyvin hankalia ratkaistavia, mutta onneksi Springer ei pitänyt lukijaa jännityksessä kovin pitkään niiden suhteen, vaan välkky Enola ratkaisee vihjeet käden käänteessä.

Minusta kirjan idea on aivan loistava! Myös miljöö, hahmot (joista osa on lukijalle entuudestaan tuttuja) ja kerronta ovat viehkon tunnelmallisia.

Sarjaa on julkaistu vuosina 2006-2010, joten toivoa suomentamisesta tuskin on. Kirjan englanti oli kuitenkin ihan ymmärrettävää, joten varmaankin (opinnoissaan hyvin edistynyt) yläkouluikäinenkin näitä voisi lukea. Suosittelen tätä erityisesti Flavia de Lucen ystäville.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina! :)