maanantai 23. joulukuuta 2013

Diana Gabaldon - Muukalainen

Muukalaisen tapahtumat alkavat kun Claire päätyy salaperäisen kivikehän kautta 1940-luvun Skotlannista 1700-luvulle samaan paikkaan. Skotlannin klaanien väliset kiistat ovat kärjistymässä, ja Claire onnistuu vain sekoittamaan pakkaa lisää.

Keskellä kaikkea hämminkiä Claire löytää kuitenkin ihmisen, johon hän voi turvautua - Jamie Fraserin, kotikonnuiltaan häädetyn lainsuojattoman. Kuten jokainen voi varmasti arvata, Jamie ja Claire rakastuvat ja päätyvät vielä naimisiinkin - tosin pakon sanelemina. Asiaa ei kuitenkaan helpota, että Clairella on jo aviomies, Frank, omalla vuosisadallaan. Tietynlainen kolmiodraama-asetelma on siis olemassa, mutta se jää toissijaiseksi, sillä Frank ei edes tiedä Jamien olemassaolosta.

Eniten minua tässä kirjassa häiritsee selvän motiivin puute. Miksi Claire joutui menneisyyteen? Miksi hän tapaa ensimmäisenä kammottavan Jonathan Randallin, joka on aivan Frankin näköinen? Kaikki tapahtumat tarvitsisivat jonkinlaisen syyn, mutta tällä tavoin kirja jää ikään kuin kesken.

Kirjan juoni on hyvin rönsyilevä, mutta henkilöhahmoja ei ole kohtuuttomasti. Paljon tottakai, mutta jos vertaa vaikkapa Anna Kareninaan (jossa on suunnilleen sama määrä sivuja), niin henkilöitä on suorastaan vähän.

Muukalainen on ihan hyvää viihdettä, mutta mitään painavaa asiaa se ei sisällä. 1700-luvun Skotlantia on kuvattu hyvin uskottavasti, ja jonkinlaista huumoriakin löytyy.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina! :)