tiistai 31. joulukuuta 2013

Jean M. Untinen-Auel - Luolakarhun klaani

Pakko myöntää, että minulla oli ennakkoluuloja tätä kirjaa kohtaan. Pelkäsin sen olevan liian kliseinen ja neandertalinihmisiä halventava. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut. Vaikka kirjassa nämä muinaisihmiset puhuvat elehtien (toisin sanoen eivät puhu sanoja käyttäen), kommunikointitapaa ei esitetä alkeellisena tai kehittymättömänä, vaan vivahteikkaana ja arvokkaana.

Ja nyt hiukan itse juonesta. Ayla, 5-vuotias pikkutyttö, menettää perheensä maanjäristyksessä ja lähtee vaeltamaan päämäärättömästi. Vastaan sattuu onneksi tulemaan Iza, äidillinen parantajanainen, joka  ottaa Aylan omaksi lapsekseen ja opettaa tälle parantamisen jaloa taitoa. Ayla oppii nopeasti, vaikkei hänellä olekaan sukupolvelta toiselle periytyvää muistiainesta.

Aylaa kuitenkin paheksutaan. Hän on liian kummallinen, liian rohkea, ja ennen kaikkea liian uhmakas. Heimon naisten tapoihin kuuluu taipua miesten tahtoon eikä kohdella näitä itsensä veroisina. Miehistä erityisesti Broud inhotti minua. Nykypäivän maailmassa hän luultavasti olisi jonkinlainen sovinistin ja koulukiusaajan risteytys, eli ihminen johon ei mielellään tutustuisi sen lähemmin.

JUONIPALJASTUS!!!

Ayla kuitenkin joutuu tutustumaan - niin perusteellisesti että kantaa pian Broudin lasta. Heimon tapoihin kuuluu, että mies saa "purkaa tarpeensa" niin usein kuin haluaa - ja kenen kanssa haluaa. Heimon jäsenet itse eivät ymmärrä yhteyttä asioiden välillä, ja luulevat että raskaus on jonkinlaista toteemihenkien taistelun tulosta. Ayla kuitenkin ymmärtää, mistä hänen lapsensa on todella saanut alkunsa, ja kauhistuu, kun tajuaa että hän kantaa Broudin lasta.

Koska Aylan lapsi on kahden ihmisrodun, neandertalin- ja Cro-Magnonin-ihmisen, sekoitus, se on poikkeavan näköinen, eli heimon jäsenten mielestä syntymävikainen. Ayla kuitenkin haluaa pitää lapsensa.

JUONIPALJASTUS PÄÄTTYNYT!!!

Kirjassa on hyvin yksityiskohtaista esihistoriallisen elämän kuvailua, joka saattaa välillä tuntua hieman puisevalta. Mutta jos aihe kiinnostaa ja löytyy halukkuutta oppia uutta neandertalilaisten elämästä, suosittelen ehdottomasti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina! :)