lauantai 10. toukokuuta 2014

Cassandra Clare - Clockwork Angel

Viime päivinä olen saanut nauttia varjometsästäjien seurasta niin kirjan kuin elokuvankin muodossa. Eilen näkemäni Luukaupunki-elokuvan jälkeen tiedän myös muutamien kirjassa esiintyneiden termien suomennokset. "Mundane" tarkoittaa maallikkoa ja "warlock" velhoa.

Lukemani kirja ei kuitenkaan liittynyt Luukaupunki-elokuvaan. Kyseessä on aivan eri kirjasarja. Clockwork Angel avaa The Infernal Devices- trilogian, joka sijoittuu viktoriaanisen ajan Englantiin. Varjojen kaupungit taas kertoo nykypäivän New Yorkista. Jotain yhteistä näillä kahdella sarjalla on kirjoittajan lisäksi - kumpikin kertoo varjometsästäjistä. 

Tarina jäljitteli Luukaupungin juonta hyvin ärsyttävästi. Nuori tyttö päätyy kummallisten tapahtumien kautta Instituuttiin, jossa hän tutustuu ah-niin-komeaan mutta ah-niin-ärsyttävään varjometsästäjäpoikaan. Huudolta tai kyyneleiltä ei vältytä, vaikka tapahtumaympäristönä on hillitty ja konservatiivinen 1800-luvun Britannia. Kirjan päähenkilö, Tessa oli aikalaiseksi suorastaan epäilyttävän liberaali.

Edellisen sarjan ryöstöviljelyä on havaittavissa enemmänkin. Tessalla on erikoisia kykyjä. Hän pystyy ottamaan minkä tahansa olennon muodon, mutta sen lisäksi tuntemaan isäntäruumiinsa todellisen haltijan ajatukset, pelot ja halut.

Kirja ei ollut erityisen jännittävä eikä erityisen romanttinen. Will ja Jem ovat omalla tavallaan erittäin rasittavia kumpikin, ja Tessa jäi turhan pinnalliseksi ja ohueksi hahmoksi. Monisatasivuinen kirja vaatii lukijaltaan kärsivällisyyttä. Clockwork Angel on Luukaupungin huonompi versio. Positiivisiksi puoliksi voisin mainita suhteellisen sujuvan kielen, runsaat Tennyson-sitaatit lukujen alussa, kauniin kannen sekä tietysti englannin oppimisen.

The Infernal Devices -trilogia:

Clockwork Angel
Clockwork Prince
Clockwork Princess

2 kommenttia :

  1. Mielestäni tämä taas oli paranneltu versio Luukaupungista, joka oli aikamoinen toimintapläjäys jossa ei meinannut pysyä mukana. Clockwork Angel piti mielenkiintoa yllä. Kannattaa lukea Clockwork Prince, sillä se on parempi.

    VastaaPoista
  2. Clockwork Prince on TBR 100 -listalla, joten minun on pakko lukea se :)

    VastaaPoista

Kommentti piristää aina! :)