perjantai 2. toukokuuta 2014

Cornelia Funke - Reckless: Kiveen kadonnut

"Sysihaltiatar seisoi rannalla tähtien valo takertuneena hiuksiinsa. Kumpikin kuu hyväili hänen ihoaan, ja Jacob tunsi, kuinka hänen vihansa hukkui haltiattaren kauneuteen. Mutta muistikuva Willin kivettyneistä kasvoista sai sen leimahtamaan uudestaan."

Grimmin satujen henki elää, julistaa kirjan takakansi. Mielestäni tuollainen vertaus ei tee oikeutta itse kirjalle. Funken Kiveen kadonnut ei ole mikään Grimmin veljekset -fanifiktio, vaan oma itsenäinen teoksensa. Välillä tosin sorrutaan tukeutumaan hiukan liikaa vanhoihin satuihin, mutta juoni saa onneksi pian tuulta alleen ja tarina lähtee lentoon.

On pakko ihmetellä Cornelia Funken mielikuvikuvitusta. Peili, jonka kautta pääsee satumaailmaan, Sysihaltiattaren kiviarmeija... Kaikkea sitä. Välillä on kuitenkin ihanaa vain heittäytyä satumaisen kirjan maailmaan ja seikkailla goylien, kääpiöiden ja yksisarvisten seurassa.

Kirja kertoo Jacobista, käsittääkseni jo teini-iän ohittaneesta pojasta. Hän on käynyt Satumaailmassa jo vuosien ajan, aina veljensä Willin tietämättä. Yksi kohtalokas retki muuttaa silti kaiken - Will menee Jacobin perässä peilin läpi ja joutuu goylin, kivihirviön, kynsiin. Goylin raapaisu alkaa muuttaa Willin ihoa kiveksi. Jacobin on käytettävä kaikki neuvokkuutensa pikkuveljensä pelastamiseksi.

Kiveen kadonnut on laadukasta fantasiaa, jota voisin suositella noin 13-vuotiaasta ylöspäin. Kirja ei ole varhaisnuorten kirja, kuten aluksi luulin, vaan noin 13-16-vuotiaille suunnattua "teinikirjallisuutta". Seuraava osa, Veljeni peloton, on jo hyllyssä odottamassa lukemista. Postaan varmasti siitäkin, jahka saan sen luetuksi.

Viikonloppuja! :)

2 kommenttia :

 1. Yritin tätä lukea, mutta jotenkin tyyli ei lainkaan napannut. Harmitti tosi paljon, sillä olen tykännyt monista Cornelia Funken kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai. Harmi. Alku oli kyllä aika "tahmea", mutta kun olin lukenut kolmanneksen, se alkoi kyllä helpottaa. Luen lähes kaikki aloittamani kirjat läpi vaikka väkisin. Siksi en jättänytkään tätä kesken :)

   Ehkä kannattaa antaa tälle vielä uusi mahdollisuus :) Ja kiitos tosi paljon kaikista kommenteistasi :)

   Poista

Kommentti piristää aina! :)