lauantai 17. toukokuuta 2014

Bram Stoker - Dracula

Dracula on ensimmäinen puhdasta kauhugenreä edustava kirja, jonka olen koskaan lukenut. Nyt en voi miettiä muuta kuin sitä, mistä olenkaan jäänyt paitsi. Aika... Mielenkiintoista, että olen lukenut lukuisia kirjoja vampyyreista miettimättä lainkaan sitä, mistä kaikki nuo myytit ja uskomukset ovat populaarikirjallisuuteen ajautuneet. En tetenkään väitä, että Stoker olisi itse keksinyt noita juttuja, mutta hän oli tietääkseni ensimmäinen, joka toi ne julkisuuteen, suurelle yleisölle.

Minulla ei ole minkäänlaista aavistusta siitä, kuinka suosittu Dracula on "omana aikanaan" ollut, mutta teoksen nykyaikaisuudessa ja ajattomuudessa - vieläpä yhtäaikaisesti - on jotain sanoinkuvaamattoman kiehtovaa. Se ei ole tylsä, vaikka se on julkaistu 1800-luvun loppupuolella. Stoker on onnistunut tuomaan oman aikansa hengen kirjaan aivan uskomattomalla tavalla. Vai mitä sanotte? Entäs jos Stoker eläisi nyt ja sijoittaisi tapahtumat 2010-luvulle? Kirja olisi hukkunut Houkutuksen ja kymmenien muden vampyyrikirjojen joukkoon. Siinä ei olisi mitään erityistä.

Rakastin kirjan rakennetta. Kun loin lukea kirjaa, reaktioni oli lähinnä "aargh, päiväkirjoja!", mutta tarinan edetessä siitä tuli erittäin tehokas tyylikeino. Toisin kuin nykyään, päiväkirjat eivät tainneet olla niin yksityisiä, sillä kirjan päähenkilöt, van Helsing, Mina Harker, Jonathan Harker ja tohtori Seward lukivat kaikki toistensa muistiinpanoja.

Ainoa varjopuoli, jonka voisin mainita, oli kirjassa ollut hyvän ja pahan välinen taistelu, joka oli kovin mustavalkoista. Kreivi Dracula oli kuin paholainen itse, van Helsingin joukot taas Jumalan suojatteja. Yhtään harmaansävyistä hahmoa ei ollut. Jopa Lucy Westenra, joka muuttui Draculan lajitoveriksi, oli jopa vampyyriaikoinaan niin "puhdas ja viaton", vaikka oli purrut lapsia aikoen muuttaa nämä vampyyreiksi.

Olisi varmaan ollut ihan hyväksi "syvälukea" tämä kirja, eli etsiä sieltä piilomerkityksiä ynnä muita, mutta lukemiseen oli varattu vain kolme viikkoa (aloitin ensimmäisen viikon sunnuntaina), joten minulla oli vähän kiire.

Mutta kaiken kaikkiaan... Aivan mahtava kirja. Dracula on ehdottomasti ansainnut sekä kulttimaineensa että paikkansa maailmankirjallisuuden klassikkojen joukossa. Suosittelen!

2 kommenttia :

 1. Hei, löysin blogisi, kun sen nimi osui silmääni Demissä. Siinä taisi olla Divergent- Outolinnun arvostelusta pieni positiivinen sitaatti. Huomasin kuitenkin, että blogillasi on sama nimi kuin minun, mutta minulla on vain englanniksi :D Kirjoitat kirja-arvosteluja ja minä taas luen vain satunnaisesti. Vampyyrikirjoihin olen populäärikulttuurin nimissä tutustunut, mutten ole lukenut Draculaa. Kiitos vinkkauksesta. Kirjoitat tosi asiallisesti ja kiinnostavasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kirjan takakanteenhan sitä lopulta sitten päädyttiin :D Oli kyllä hienoa.

   Voi kiitos :) Ja Dracula kannattaa ehdottomasti lukea.

   Poista

Kommentti piristää aina! :)