sunnuntai 5. lokakuuta 2014

L.M. Montgomery - Sara Stanleyn tarinat

Jokin aika sitten luin Annan nuoruusvuodet, josta pidin kovasti. Suunnittelin postauksessa lukevani Montgomerya enemmänkin, ja tässä sitä nyt ollaan - vähän pettyneinä. Valitettava tosiasia - suomentajalla on todennäköisesti ollut kiire saada työ tehdyksi, ja muutamat sivut ovat jääneet aivan kuin raakaversiovaiheeseen. Itse tarina on sen sijaan ihan luettava, vaikka "lasten" käytös lievästi hämmentääkin.


Tapahtumat sijoittuvat jälleen kerran Prinssi Edwardin saarelle, jolta kirjailija itse on kotoisin. Teini-ikäiset serkukset viettävät siellä aikaansa leikkien ja kuunnellen ihastuttavan Saran tarinoita. Sara on neljätoista eli ryhmän "aikuinen". Hän selvästikin nauttii siitä ihailusta, mitä kaikki muut hänelle osoittavat.

Henkilöiden sukulaisuussuhteet ja asuinpaikat jäivät minulle vähän epäselviksi. Sara ainakin asui saarella, samoin Felicity ja Cecily, jotka kumpikin olivat omalla tavallaan vähän turhan kärjistettyjä hahmoja maneereineen ja päähänpinttymineen. Felicity oli ehdottomasti koko porukan rasittavin tapaus. Peter, nuori apupoika taas oli valloittava persoona.

Kertojaratkaisu on vähintäänkin omituinen. Minä-kertojana toimii Beverley King, jolla itsellään ei ole erityisen suurta merkitystä tarinan kannalta. Tarina itsessään on silti melko mukaansatempaava - luinhan kirjan sentään loppuun asti!

Suosittelen, jos pidät nostalgisesta nuortenkirjallisuudesta, jonka kanssa saa tunnelmoida ihan kunnolla!

Huom. en löytänyt kantta vanhasta painoksesta. Postauksen kuva on Minervan vuonna 2010 julkaisemasta uudesta käänöksestä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina! :)