keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Minna Canth - Hanna

Ensimmäinen Canthilta lukemani kirja. Aikamoinen saavutus näin jälkikäteen ajatellen. Minun oli kuitenkin tavallaan pakko lukea se, sillä kirja oli osa minun ja äitini yhteistä lukuprojektia - "Kirja, jonka nimi on naisen nimi", luki lapussa. Ja tämähän oli... helmikuun kirja.

Juoni oli (ajan kirjoille tyypillisesti) hyvin yksitoikkoinen ja usean vuoden kattava. Hanna on nelihenkisen perheen tytär. Hänen veljensä passuuttaa häntä jatkuvasti ja räyhää tälle. Veli saa tehdä mitä tahtoo, mutta Hanna joutuu olemaan kiltti ja pysymään naisille varatulla paikalla - nyrkin ja hellan välissä.

En ymmärrä, miten Canthia on voitu pitää jotenkin feministisenä tai naisten asiaa ajaneena. Hanna on jotenkin niin... Sovinistinen. Kerronta oli melko moralisoivaa, aivan kuin kirjailija itse paheksuisi Hannan ratkaisuja.

Luin Canthista kertovan Wikipedia-artikkelin, ja huomasin monia yhteyksiä Hannan ja Canthin oman elämän välillä. Suosittelen lukemaan tuon artikkelin, siinä on kirjailijasta hyvin mielenkiintoista tietoa.

Kirjaa en nyt oikein haluaisi suositella. Paitsi... Niin. Paitsi jos haluat tutustua tarkemmin suomalaiseen realistiseen kirjallisuuteen.

4 kommenttia :

  1. Canth tahtoi osoittaa ja alleviivata epäkohtia. ;) Ja tarkoitus toimii, paheksut epätasa-arvoa! Oma päätelmä. Nimim. Lukenut yhden novellin... ;) Heh, kunhan yritän päteä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh ;) No joo, mutta Hannan kohtalotovereita saattoi olla aika paljonkin 1800-luvun Suomessa. Aika onnekkaitahan me ollaan, kun ei tarvitse miettiä, kumman ammatti olisi vähemmän inhottava, opettajan vai kätilön. Tuohon aikaan ei naisilla tainnut olla liiemmin vaihtoehtoja.

      Poista
  2. Minna Canth oli suomen tärkeä Fennomaani ja ensimmäinen naiskirjailija. Hän pyrki parantamaan naisten asemaa yhteiskunnassa... Taas yksi historian tyypeistä joita tavallaan arvostaan. (lisäksi esim. Jean sibelius, J.v. snelman[ei se makkaraa-tyyppi]) Voimakasvaltainen nainen ja yksin huoltaja. (en tarkota, että et tietäis)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän ;) Ja tiedän myös, ettet tarkoita etten tietäisi. (Olipa hassusti ilmaistu...) Minna Canth oli varmasti aikalaistensa keskuudessa hyvin radikaali ja hänen mielipiteensä sopimattomia. Nykyajan Suomessa kuitenkin Canthin ajatusmaailman omaavaa pidettäisiin auttamattoman vanhanaikaisena. Ehkä päähäni ei vain mahdu sellainen asia, että sukupuolten välinen epätasa-arvo on ollut joskus noin räikeää. Nykyaikana (kuten jo edellisen kommentoijan vastauksessa mainitsin) kummatkin sukupuolet ovat - ainakin melkein - tasavertaisessa asemassa.

      Poista

Kommentti piristää aina! :)