lauantai 4. tammikuuta 2014

Mark Haddon - Yöllisen koiran merkillinen tapaus

Yöllisen koiran merkillinen tapaus kertoo Christopherista, pojasta jolla on Aspergerin syndrooma. Hän on huippulahjakas matemaatikko, mutta toisten ihmisten suhteen hän on epävarma ja sosiaalisesti kömpelö. Hänellä ei ole itsensä ikäisiä ystäviä, mutta hänellä on Toby, lemmikkirotta, ja Siobhan, jonkinlainen erityisopettaja, joka on selvästi Christopherille tärkeä.

Tarina alkaa, kun Christopher löytää naapurin koiran kuolleena - talikko kyljessään. Poliisit tietysti luulevat, että Christopher on syypää koiran kuolemaan, mutta Christopherin isä tulee paikalle ja pelastaa tilanteen.

Christopher asuu siis isänsä kanssa, ja hänen äitinsä on kuollut. Tai no, kaikkihan ei tunnetusti ole sitä miltä näyttää. Kun Christopher saa tietää isänsä kammottavista valheista, hän päättää lähteä turvaan - Lontooseen. Juna- ja metroasemilla tulee kuitenkin ongelmia: Liikaa vieraita ihmisiä ja käsittämättömiä asioita.

Kirjassa on mielestäni kuvattu hyvin, millaista on elää Aspergerin syndrooman kanssa ja miten se vaikuttaa tavaliseen elämään. Tosin Christopherin erityiskoulu kuulosti hieman kummalliselta - yksi oppiaine oli "vieraiden ihmisten varominen". Tämä pelottelu yhdistettynä päähenkilön muutenkin arkaan ja epäsosiaaliseen luonteeseen vaikuttaa vähän vastuuttomalta. Tokihan tämä on vain ja ainoastaan fiktiivinen opinahjo, mutta silti aika... Outoa. Jotenkin ahdistavaa.

Todella, todella hyvä ja uskottava kirja. Rakastin kerrontatyyliä ja sitä, kuinka luvut oli merkitty alkuluvuilla eikä "normaalisti". Ainoa asia, mikä häiritsi, oli ne sinne tänne ripotellut käsittämättömät matemaattiset tehtävät. Ilmankin olisi pärjännyt hyvin.

Suosittelen yli 12-vuotiaille.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina! :)