perjantai 27. kesäkuuta 2014

Romain Puértolas - Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin

Kiitoksia arvostelukappaleesta, Otava!

"Hän haukkasi leivonnaisesta palan, ja se oli hänestä aivan hullun (ei tosin lehmän) hyvää. Oli suloista saada syödäkseen. Leivonnainen oli hieman jauhoinen ja tahmainen, mutta huikka vettä hoitaisi sen ongelman. Paha vain, että vettä hänellä ei ollut."

Ikeastakin on nyt sitten kirjoitettu kirja! Tosin kyseessä on ranskalainen Ikea, eikä se Haaparannan liike, jossa minäkin olen käynyt. Kirja siis kertoo Ajatušatru Vašta Patelin epäonnisesta piikkimatonostomatkasta, jonka aikana sitten tapahtuu kaikennäköistä - kivaa ja ei niin kivaa.

Tarina siis alkaa, kun Ajatušatru on päättänyt ostaa piikkimaton - vain ja ainoastaan myydäkseen sen eteenpäin. Toki taitava fakiiri on uskotellut kyläläisilleen tarvitsevansa sitä työhönsä, mutta todelliset aikeet ovat aivan toiset.

Ajatušatrun harmiksi matto tulee liikkeeseen vasta huomispäivänä. Hänellä ei ole yöpaikkaa, joten hän päättää jäädä Ikeaan yöksi - mutta kas, niinpä hän vain päätyy matkaamaan Isoon-Britanniaan - kaapissa. Kulkuvälineeksi kelpaa myös kuuluisan ranskalaisen näyttelijättären Louis Vuitton -matkalaukku. Kirjaa lukiessani hykertelin ja välillä nauroin jopa ääneen.

Kirjassa on paljon mainioita henkilöitä, ja vaikka kirjan teemat ovat vakavia, onnistuu Puértolas välillä repimään huumoria jopa aivan sopimattomista asioista. Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin ei käsittele siirtolaispolitiikkaa ryppyotsaisella asenteella, vaan uskaltaa olla hauska päivänpolttavasta teemasta huolimatta.

Kirja on hyvin lyhyt - siinä on vain 221 sivua. Silti tarina kasvaa lukijan mielessä valtavaksi kudelmaksi, joka jää elämään omaa elämäänsä kirjan lukemisen jälkeenkin. Todennäköisesti tälle kirjalle ei jatkoa tule, mutta toivin, että saisin lukea tältä kirjailijalta tulevaisuudessa jotain muutakin. Ennustan, että Puértolasista tulee vielä iso nimi kirja-alalla. Suosittelen!

P.S. Jos pidit Variksen velhosta, pidät tästä. Tai toisinpäin.

2 kommenttia :

  1. Olen miettinyt vähän aikaa, lukeako kirjan, ja arvostelu sai todellakin sanomaan että tietysti! Nyt sitten vaan kirjastoon kyseistä teosta etsimään!
    -B

    VastaaPoista
  2. Tämä kyllä kiinnostaa !!

    -Maija

    VastaaPoista

Kommentti piristää aina! :)