lauantai 22. maaliskuuta 2014

Muumeja siellä, muumeja täällä...

Ihana otsikko, vai mitä? ;)

Tämä on nyt Muumihaaste-postaus. Kiitos, Susi.
http://sanokaavainsudeksi.blogspot.fi/2014/03/haaste-muumikirjat-ja-mina.html

Haasteen säännöt:

-Kirjoita Tove Janssonin Muumi-kirjoista ja siitä, miten ja missä vaiheessa ne ovat kuuluneet elämääsi. Tee omaelämäkerrallinen teksti aiheesta ja julkaise se blogissasi.
-Lähetä haaste kolmelle sellaiselle kirjabloggaajalle, joita aihe voisi kiinnostaa.
-Mainitse haasteen alkuperä tekstissäsi.

Ja minä haastan seuraavat henkilöt:

-Pähkinäkukkula-blogin Marjaana
-Hulluna kirjoihin-blogin Heli
-1001 kirjaa ja yksi pieni elämä-blogin Marile

Eli... No, tämä on ensimmäinen haasteeni. Hankalaa.

Jos sanotaan sana Muumit, mieleeni tulee ensimmäisenä mieleen Muumipeikko ja pyrstötähti-elokuva. Katsoin sen pienenä, ja muistan vain sen, että se oli todella, todella pelottava. Pelkäsin Muumeja pienempänä. Ehkä vähän vieläkin, mutta sitä en tunnusta ;)

Pari vuotta sitten löysin Muumi-sarjakuvia jostain kirjaston syövereistä. Olin ihan innoissani, ehkä siksi koska Itse Suuri Taitelija Tove Jansson oli piirtänyt ne. Luin niitä ja huomasin, että ne oli selvästi suunnattu aikuisille lukijoille. Sarjakuvat olivat aika rohkeita, ja olin aluksi hieman hämmentynyt. Eikö Muumit ole lasten juttu?

Sitten tajusin yhden asian. Tove Janssonin aikana ei oltu yhtä vapaamielisiä kuin nyt. Silloin kaikenlaiset kiertoilmaisut olivat hyödyllisiä, sillä kaikkea ei voitu sanoa suoraan - edes kirjoissa.

Toki muumeja on tehty myös lapsille: Kuka lohduttaisi Nyytiä on selvästi lasten tarina. Kuten myös Muumi-televisiosarja, elokuvat ja jopa lehti. Plus kaikki mahdolliset oheistuotteet, lelut ynnä muut. En tainnut oikein pitää muumeista pienenä. En ainakaan muista omistaneeni mitään leluja tai sellaista. Tiedän, että joillekin muumit ovat olleet todella tärkeitä niin varhaisemmassa kuin myöhäisemmässäkin vaiheessa. Minä vain en valitettavasti kuulu niihin ihmisiin.

Jospa tutustuisin johonkin Muumi-kirjaan? Edes ihan ohueen. Tuntuu, että Muumit on osa yleissivistystä, ja minun on ehdottomasti paikattava tämä muuminmentävä aukko ;)


2 kommenttia :

  1. Kiitos haasteesta! Vastaan tulevan viikon aikana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin myöhäinen vastaus: Ole hyvä vain! xD (Mitäs tässä, pari vuotta vain vierähtänyt...

      Poista

Kommentti piristää aina! :)