tiistai 4. maaliskuuta 2014

Paulo Coelho - Brida

En oikein tiennyt, olisiko minun pitänyt lukea Bridaa henkisen etsinnän oppaana vai romaanina. Ne kaikki "mahtavat viisaudet" vaikuttivat väkisin mukaan tungetuilta, ja tarinana Brida oli melko mitäänsanomaton.

Toisaalta, oli kirjassa jotain kiehtovaakin. Nimittäin mystiikka. Huomasin että taustatyötä oli selvästikin tehty, tai sitten Coelho sai innoitusta omista kokemuksistaan Vaihtoehtoisessa yhdistyksessä (Wikipediasta löytyy tarkempaa tietoa tästä liikkeestä).

Henkilöhahmot olivat jotenkin värittömiä, enkä meinannut saada kiinni oikein minkäänlaisista luonteenpiirteistä. Myös hahmojen motiivit jäivät epäselviksi, ja tarina tuntui täysin tarkoituksettomalta. En vain ymmärtänyt, miksi Bridalla oli pakkomielle magian ja muun taikuudenharjoittamisen suhteen, ja Tietäjä vaikutti minusta vain perverssiltä vanhalta ukolta, eikä miltään kaikkivoivalta maagilta.

No, haukkuminen saa riittää - ainakin tältä erää. Yritän nyt kertoa juonesta jotakuinkin neutraalista näkökulmasta. Eli. Brida, 21-vuotias irlantilaisnainen, haluaa päästä osalliseksi taikuuden ihmeellisistä salaisuuksista. Tällä matkalla häntä opastavat Tietäjä (jota jo tuossa aiemmin kuvailin) ja Wicca, suunnilleen Bridan ikäinen noita. Nämä kaksi taikuudenharjoittajaa noudattavat eri perinteitä, Tietäjä auringon, Wicca kuun. Periaatteessa auringon ja kuun perinteet ovat samanlaisia: Niillä on sama tavoite, mutta taikuuden harjoittaminen tapahtuu eri keinoin. Kummankin periaate on löytää oma toinen puolisko, ainoa ihminen maailmassa, jonka kanssa voi olla todella onnellinen.

Tämä toisen-puoliskon-etsimis-juttu oli jotenkin... Outo? Tarkoitan, että monessa kirjassa on esitetty, että jokaiselle on olemassa se yksi ja ainoa oikea, jonka tapaa ainakin kerran elämässä, mutta Coelhon mukaan toisen puoliskon löytäminen on koko elämän tarkoitus. Hyvin erikoinen ajatus, ainakin tällaisen yksinäisen suden näkökulmasta.

Coelhon kirjat ovat yliarvostettuja. Täysin. Saatan kuitenkin lukea vielä jonkin hänen kirjoistaan, esimerkiksi Valkyriat kuulostaa suhteellisen lupaavalta.

Suosittelen, jos pidät Coelhon kirjoista tai jos kyseinen kirjailija kiinnostaa muuten vain. Itse en tälle kirjalle vain oikein syttynyt.  

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentti piristää aina! :)